Uddannelse

 

 


 

En uddannelse til bager eller konditor er vejen til et kreativt job lige, hvor du vil i verden. Den danske bager- og konditoruddannelse hører til blandt de bedste i verden. Derfor er uddannede svende også eftertragtede over hele verden.

 


 

Bageruddannelsen

Bageren arbejder mest i traditionelle bagerforretninger. Bageren fremstiller alle former for brød. Ikke bare det traditionelle formbrød, men også brød med forskellige variationer af kornsorter og fibre. Eksempelvis grovbrød, rugbrød og diverse boller.

 

For at få adgang til specialet bager – skal du inden være uddannet bagværker, brødbager, brødbager m/profil eller konditor.
Uddannelsen som bager kan du tage i næsten alle virksomheder, der har en faglært bager ansat – og som er godkendt som praktiksted af DFFU. Se listen over godkendte steder her.
Uddannelsen til specialet bager, har en uddannelsestid i virksomheden på halvandet år.
I løbet af din uddannelse skal du på hovedforløb i 9 uger fordelt over 3 skoleperioder.
 
På skoleperioderne vil du modtage undervisning i følgende:
– Varekendskab 2
– Køb, salg & kalkulation 2
– Planlægning & produktion
– Iværksætteri, innovation & samarbejde
– Brødproduktion
– Kageproduktion
– Rullede deje
– Produktudvikling, Produktion & Service
– Dekoration og sensorik
 
Når du nærmer dig afslutningen af din læretid som bager, skal du til en svendeprøve, som tidligst afholdes tre måneder inden din kontrakt udløber.

Når du har afsluttet din uddannelse, kan du vælge at tilføje specialet, konditor, til din uddannelse. Det tager halvandet år.

 

Konditoruddannelsen

Konditorfaget er et yderst kreativt fag, der kræver tålmodighed og fingerfærdighed. Den Danske Konditoruddannelse hører til blandt de bedste i verden, så danske konditorer er eftertragtet i hele verden.

 

For at få adgang til specialet konditor – skal du inden være uddannet bagværker, kagekonditor, kagekonditor m/profil eller bager.
Uddannelsen som bager kan du tage i næsten alle virksomheder der har en faglært bager ansat – og som er godkendt som praktiksted af DFFU. Se listen her.
 
Uddannelsen til specialet konditor, har en uddannelsestid i virksomheden på 1 ½ år – men kan varierer alt efter hvilken uddannelse du har i forvejen..
I løbet af din uddannelse, skal du på hovedforløb i 11 uger fordelt over 3 skoleperioder.
 
På skoleperioderne vil du modtage undervisning i følgende:
– Varekendskab 2                                                  
– Iværksætteri, innovation & samarbejde
– Køb, salg & kalkulation 2                                    
– Produktudvikling, Produktion & Service
– Planlægning & produktion                                
– Piskede specialiteter
– Rullede deje                                                          
– Dekoration og sensorik
– Dessertproduktion                                              
– Chokolatier
– Etage & bryllupskager
 
Når du nærmer dig afslutningen af din læretid som bager, skal du til en svendeprøve, som tidligst afholdes 3 måneder inden din kontrakt udløber.
 
Når du har afsluttet din uddannelse, kan du vælge at på bygge specialet bager på 1 ½ år.

Fælles for de to uddannelser er praktik


Adgangsmuligheder

Kommer du direkte fra folkeskolen skal du på grundforløb 1+2. Er det mere end et år siden, at du stoppede i folkeskolen skal du på Grundforløb 2. For at få adgang til hovedforløbet skal du have bestået grundforløbet og naturfag på niveau E.

 

Ny Mesterlære

Det er også muligt at begynde direkte i virksomheden gennem Ny Mesterlære. Her skal du så lære de kompetencer, som du ellers ville have opnået på grundforløbene.

For at få adgang til hovedforløbet skal du stadig have bestået naturfag på niveau E samt have hygiejnecertifikat, førstehjælpskursus samt brandbekæmpelse. 

 

Praktikperioder
I praktikperioderne arbejder du praktisk, med alt det du har lært. Du får udvidet din viden og du lærer at fungere dig i faget og mellem kolleger. Du får efterhånden en vis rutine gennem din praktik. Du arbejder efter en uddannelsesplan, som du laver sammen med praktikstedet.


Du skal selv finde pladsen
Du skal selv finde praktikplads. Der er for tiden gode muligheder for at få praktikplads som bager. Det kan være lidt vanskeligere at finde konditorpraktik, men det lykkes for langt de fleste.

 

Hvad så hvis jeg ikke kan finde en plads?
Hvis du ikke kan finde en praktikplads som eksempelvis konditor, så overvej om du skulle prøve at søge som bager i stedet. De to fag har rigtigt mange fællestræk, og er du først uddannet bager, kan du ofte lettere få en praktikplads som konditori. Derfor skal du ikke opgive håbet om at få drømmeuddannelsen, men i stedet tænke i alternative veje til at få den.


Praktikstedet skal være godkendt
Et praktiksted skal være godkendt af Bager-, Konditor-, Møller- og Sukkervarefagenes Fælles Udvalg.

Praktikpladsen.dk
På praktikpladsen.dk kan du finde en oversigt over godkendte praktiksteder. Du kan også finde enkelte praktikpladser.

Når du har fundet et praktiksted
Når du har fundet et godkendt praktiksted, skal I indgå en skriftlig uddannelsesaftale, der fungerer som en ansættelseskontrakt.

 

SÅDAN KOMMER DU VIDERE

Hvis du har fået smag for at blive bager eller konditor, kan du ved at følge dette link se, hvordan du kommer videre.

 

Fakta om uddannelserne

Navn: Bager og konditor

Type: Erhvervsuddannelse (EUD)

Længde:
3 år og 6 måneder
(gælder for en fuld bager- eller konditoruddannelse)

Specialer: Bager, konditor

Trin 1: Bagværker (2 år)
Speciale: Bager (1 år og 6 måneder)

Speciale: Konditor (1 år og 6 måneder)

 

Trin 1: afsluttes med en fagprøve

Specialer afsluttes med hver deres svendeprøve.

 

Adgangskrav: Der er adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået faget:

 
Naturfag på E-niveau
Du vil i grundforløbet - og inden start på hovedforløbet - få mulighed for at tage følgende certifikater:
 
Almen fødevarehygiejne
Førstehjælp på mellemniveau
Elementær brandbekæmpelse
For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale.
 

Din økonomi: SU og elevløn.
 

Voksenlærling?

 

Skal du i voksenlære er der masser af forskellige muligheder.

Dem kan du lære mere om, hvis du klikker her.