Uddannelse

 

 


 

En uddannelse til bager eller konditor er vejen til et kreativt job lige, hvor du vil i verden. Den danske bager- og konditoruddannelse hører til blandt de bedste i verden. Derfor er uddannede svende også eftertragtede over hele verden.

 


 

Bageruddannelsen

Bageren arbejder mest i traditionelle bagerforretninger. Bageren fremstiller alle former for brød. Ikke bare det traditionelle formbrød, men også brød med forskellige variationer af kornsorter og fibre. Eksempelvis grovbrød, rugbrød og diverse boller.


Varighed
Bageruddannelsen varer 3 år og 7 måneder. Men du kan blive brødbager på 2 år og 1 måned. Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. Du kan starte på skole eller i praktik. For at starte i praktik skal du have en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver.
Uddannelsen er opdelt i et grundforløb og et hovedforløb.

Grundforløb

Grundforløbet varer normalt 20 uger.  På hovedforløbet er der på de to specialer skoleperioder på i alt 18 uger. På begge de to trin er der skoleperioder i hovedforløbet på otte uger. Resten af tiden er du i praktik.

Uddannelsen
På uddannelsen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge produktionen på arbejdspladsen. Du får viden om kvalitet, økonomi og miljøforhold i arbejdsgangen. Du får også kendskab til køb, kalkulation og salg.
Specialer
På specialet bager (brødbager med profil) lærer du bl.a. om råvarer, dejproduktion og brødfremstilling. Du lærer også om kageproduktion og rullede deje.
På trinene til brødbager og brødbager med profil lærer du at fremstille de almindelige og traditionelle brødtyper. Du lærer også at assistere ved arbejdet med rullede deje.

 

Konditoruddannelsen

Konditorfaget er et yderst kreativt fag, der kræver tålmodighed og fingerfærdighed. Den Danske Konditoruddannelse hører til blandt de bedste i verden, så danske konditorer er eftertragtet i hele verden.

 

Arbejdsområder

Konditorens arbejdsområde spænder fra alt over tørkager, flødekager, desserter, kransekager til de fineste bryllupskager.

Varighed
Konditoruddannelsen varer 3 år og 7 måneder. Men du kan blive kagekonditor på 2 år og 1 måned. Uddannelsen veksler mellem skole og praktik.Du kan starte på skole eller i praktik. For at starte i praktik skal du have en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver.
Uddannelsen er opdelt i et grundforløb og et hovedforløb.


Grundforløb
Grundforløbet varer normalt 20 uger.  På hovedforløbet er der på de to specialer skoleperioder på i alt 18 uger. På begge de to trin er der skoleperioder i hovedforløbet på otte uger. Resten af tiden er du i praktik.
 
På uddannelsen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge produktionen på arbejdspladsen. Du får viden om kvalitet, økonomi og miljøforhold i arbejdsgangen. Du får også kendskab til køb, kalkulation og salg.

Specialer
På specialet konditor (kagekonditor med profil) lærer du blandt andet om desserter, is og marcipan. Du lærer også at fremstille kreative dekorationer og figurer i både bagværk og konditori.
På trinene til kagekonditor og kagekonditor med profil lærer du at fremstille de almindelige og traditionelle kagetyper. Du lærer også at assistere ved arbejdet med rullede deje.

 

Fælles for de to uddannelser er praktik


Praktikperioder
I praktikperioderne arbejder du praktisk, med alt det du har lært. Du får udvidet din viden og du lærer at fungere dig i faget og mellem kolleger. Du får efterhånden en vis rutine gennem din praktik. Du arbejder efter en uddannelsesplan, som du laver sammen med praktikstedet.


Du skal selv finde pladsen
Du skal selv finde praktikplads. Der er for tiden gode muligheder for at få praktikplads som bager. Det kan være lidt vanskeligere at finde konditorpraktik, men det lykkes for langt de fleste.

Praktikstedet skal være godkendt
Et praktiksted skal være godkendt af Bager-, Konditor-, Møller- og Sukkervarefagenes Fælles Udvalg.

Praktikpladsen.dk
På praktikpladsen.dk kan du finde en oversigt over godkendte praktiksteder. Du kan også finde enkelte praktikpladser.

Når du har fundet et praktiksted
Når du har fundet et godkendt praktiksted, skal I indgå en skriftlig uddannelsesaftale, der fungerer som en ansættelseskontrakt.

 

SÅDAN KOMMER DU VIDERE

Hvis du har fået smag for at blive bager eller konditor, kan du ved at følge dette link se, hvordan du kommer videre.

 

Fakta om uddannelserne

Navn: Bager og konditor

Type: Erhvervsuddannelse (EUD)

Længde:
3 år og 7 måneder

Specialer: Bager, konditor

Trin bager:
Trin 1: Brødbager (2 år og 1 måned)
Trin 2: Brødbager med profil (2 år og 10 måneder).

Trin konditor:
Trin 1: Kagekonditor (2 år og 1 måned),
Trin 2: Kagekonditor med profil (2 år og 10 måneder).

Adgangskrav: Du skal have modtaget 9 års undervisning

Din økonomi: SU og elevløn.