Branchekode

Danmarks Bedste Brød & Kager 2023 - information, tidslinje og regler

Programmet: Danmarks Bedste Brød & Kager 2023 (onsdag den 8. november på cookery i Odense)

Kl. 11.00-12.00: Indlevering af konkurrenceprodukter og fotografering af produkter.

Kl. 12.15: BKD er vært (frokost bestående af konkurrencebrød og buffet med pålæg).

Kl. 12.30-15.00: Bedømmelse ved juryerne i åbent setup, hvor alle kan følge med i bedømmelserne.

Kl. 12.30-15.30: Få faglig inspiration. Både bager- og konditorlandsholdet fremviser skills. Sponsorerne (Valsemøllen, IREKS, Odense og Dragsbæk) inviterer også til demonstrationer, ligesom det er muligt at få samtaler med/gode tilbud af en række af BKD’s strategiske samarbejdspartnere.

Kl. 13.00-14.30: Kultursociolog Emilia van Hauen gør os klogere på, hvordan ’de unge’ skal tilknyttes – ikke fastholdes. Hør foredraget og få fif til at bygge bro over evt. generationskløfter på arbejdspladsen/i produktionen mv. Relevante guldkorn serveres gelinde for lærlinge, svende og mestre.

Kl. 16.00: Præmieoverrækkelse og fejring.

Ca. kl. 16.30: Smagsprøver og tak for i dag.

Generelle regler

  • Foruden BKD-medlemmer kan andre virksomheder, som beskæftiger faglærte bagere og konditorer, deltage.
  • Der kan indleveres et produkt pr. kategori pr. virksomhed.
  • Medlemmer af BKD deltager gratis, mens ikke-medlemmer skal betale et deltagergebyr på kr. 3.000 pr. kategori.
  • Gældende for alle produkter skal der senest den 6. november kl. 18 være udfyldt og indsendt et obligatorisk opskriftsskema. Opskrifterne på de ti bedste produkter i hver kategori bliver – på bagkant af konkurrencen – offentliggjort via BKD’s hjemmeside. Til inspiration for kolleger i branchen.
  • Det må ikke af produktet, navnet på produktet eller facon fremgå, hvem der er ophavsmanden.
  • Produkter, der ikke overholder vægtkravene, bortdømmes.
  • Sponsoren (i en given kategori) har ret til at ændre vinderopskrifter – inkluderende konkurrerende produkter – til egne tilsvarende produkter.
  • Alle deltagende virksomheder vil modtage et deltagerdiplom. De tre bedst placerede virksomheder i hver kategori tildeles henholdsvis en guld-, sølv- og bronzeplakette.
  • Det står deltagerne frit for, om man vil indstille et produkt, der sælges i dag – eller måske opfinder et til lejligheden.
  • Der skal ved deltagelse indleveres fem rugbrød, fem specialbrød, ti kransekager og/eller fem x ti ens småkager.
  • Der skal (for at kunne komme i top 3) være en repræsentant fra virksomheden til stede på cookery, når præmieoverrækkelsen går i gang kl. 16.00.

Danmarks Bedste Rugbrød 2023 – sponsoreret af Valsemøllen

Minimum 500 gram færdigbagt

Indleverede rugbrød skal indeholde en andel af rugprodukter (rugmel, rugsigte, halvsigte og rugkerner) på minimum 50 % af den samlede ingrediensmængde excl. tilsat vand. Ved benyttelse af sammensatte ingredienser skal eventuel rugandel i den sammensatte ingrediens angives på opskriftsformularen. Desuden er det et krav i rugbrødskategorien, at indleverede produkter er minimum 12 timer gamle.

Danmarks Bedste Specialbrød 2023 – sponsoreret af IREKS

Minimum 500 gram færdigbagt

Ingen yderligere krav.

Danmarks Bedste Kransekage 2023 – sponsoreret af Odense

40-75 gram færdiglavet

Kransekagestykket skal være bagt og indeholde marcipanmasse baseret på mandler eller masse baseret på mandler/abrikoskerner/andet nøddeprodukt. Massen må gerne være opblandet med fx sukker, hvider, smag – bare den opblandede masse samlet udgør minimum 75 % af det færdige produkt. Pynt må være ubagt. Stykket skal have en holdbarhed på minimum tre dage ved stuetemperatur.

Danmarks Bedste Småkage 2023 – sponsoreret af Dragsbæk

Maksimalt 250 gram for ti stk. (færdiglavet)

Småkagerne skal være bagt sprøde og indleveres med ti ens pr. pose/æske. Kan dekoreres med ikke-bagte elementer, der dog maksimalt må udgøre 25 % af færdigvægten. Skal kunne opbevares i æske/pose ved stuetemperatur i minimum otte dage.

Bedømmelse

Brødkategorier bedømmes efter følgende kriterier:

Smag: 60 %
Krumme og skorpe: 20 %
Kreativitet og udseende: 20 %

Kagekategorier bedømmes efter følgende kriterier:

Smag: 60 %
Udseende: 20 %
Kreativitet: 20 %

Der nedsættes en eller flere juryer bestående af tre medlemmer pr. jury (to fagfolk og en forbruger). Dommerne giver point fra et til ti inden for hvert af de tre bedømmelseskriterier, og i sammentællingen vægtes efter procentfordeling.

De vigtigste datoer og tider

Ultimo september: Online-tilmelding åbner på www.bkd.dk.

25. oktober kl. 23.59: Sidste mulighed for tilmelding via www.bkd.dk.

6. november kl. 18.00: Sidste frist for indsendelse af opskrift(er) via den elektroniske opskriftsformular.

8. november kl. 11.00-12.00: Indlevering af produkter på cookery (C.F. Tietgens Boulevard 28, 5220 Odense SØ).