Branchekode

Når man vinder alles hjerter – men ikke VM

3. november 2018

Tor Stubbe kæmpede for en topplacering ved VM i chokolade i Paris. Hans smage delte dommerne i to, og det kostede på den samlede placering. Men han vandt publikums hjerter.

 

Det første, man ser, når man kommer ind i i hallen ved Salon de Chocolate i Paris er et kæmpe banner, som viser vej til den stand hvor man kan opleve Kinder-chokolade og Nutella.

Langt fra det, man umiddelbart tænker på, når man er draget til VM i chokolade. Konkurrencen arrangeret af firmaet Cacao Barry og som sætter 20 af de bedste chokolatties stævne hver tredje år for at se hvem af dem, som har, hvad der skal til for at kunne kalde sig verdens bedste indenfor alt i chokolade.

Men kan man kæmpe sig gennem de massive horder af franske chokoladeelskere (messen tiltrækker godt 120.000 besøgende over fem dage) kommer man til det 2.500 kvadratmeter store konkurrenceområde, hvor Tor Stubbe fra Bojesen Chokolade i København er i gang med at gøre sit til at hive Danmark helt op i toppen af verdenseliten indenfor chokolade.

Konkurrencen varer tre dage og indeholder syv discipliner fordelt med to den første dag, tre den anden og endnu to på tredje og sidste dag. Tricket er, at det kun er de ti bedste, som får lov til at konkurrere den sidste dag. Så man kan ikke tage den med ro de første dage og så håbe, at man kan hente det hele hjem på en stærk finish.

Tor Stubbe sammenligner det lidt med at skulle løbe et maratonløb om dagen – tre dage i træk. Mens man samtidig skal smile til kameraet og kunne svare fornuftigt på de spørgsmål som dommere og værter stiller en.

Det er – på ingen måde – noget man kan sammenligne med at arbejde hjemme i sin egen produktion. 

Tor Stubbe lægger stærkt ud på første dag, hvor der skal laves et skuestykke og en såkaldt ”travel cake” – en kage, der er let at transportere og som overholder et væld af andre krav alle forankret i chokolade og temaet for konkurrencen: Futropolis – fremtidens bæredygtige megabyer.

Efter dag et ligger danskeren på femtepladsen. Samme placering som han sluttede på i konkurrencen i 2015 – og forude venter to dage med mere fokus på smag end skuestykke. Det som Tor Stubbe selv anser som sine stærke sider. Så da han går ind til andendagen er han fuld af forventning selvom det er tydeligt, at der bliver svært at nå den førende i konkurrencen; Elias Läderach fra Schweiz.

Springer vi lidt frem i tiden – til fredag aften kl. ca. 19.40, så viser det sig også at være korrekt. Det schweiziske urværk af en chokolademager kan ingen nå og han vinder konkurrencen suverænt.

Men alt det ved ingen, da Tor Stubbe og de øvrige går i gang med dag to, hvor der skal laves fyldte chokolader, en chokoladebar med fyld og en snack to go.

Tor Stubbes fyldte chokolade indeholder blandt andet: Lime, boghvede, Tor Stubbes egne chokolade og pop rock.

Den fyldte chokoladebar - formet som en blomst havde blandt andet: Hyldeblomst og combucha lavet på chokoladepulp, mens snack to go var en is i et stykke "danish".

Alt mens Tor Stubbe arbejder har han massiv opbakning fra de godt 30 medrejsende danskere. Men også fra øvrige i hallen. Danskeren er nemlig en, man lægger mærke til.

Tor Stubbe har nemlig medbragt masser af højt humør og leger med kameraet, smiler, danser lidt og husker at kysse på sine to piger, der troligt sidder på sidelinjen og ser deres far arbejde.

Det er noget, som bringer glæde hos publikum – både dem i salen og de mange tusinder, der følger med i de mange livesendinger, arrangørerne sender ud på både Facebook og YouTube.

Kameraet elsker Tor Stubbe og han elsker det igen.

Men det er faktisk ikke noget, der kommer af sig selv. Også her har Tor Stubbe måtte træne.

- Jeg har været til undervisning hos en skuespiller for at arbejde på at have det helt rigtige overskud, når jeg skal præsentere mine produkter og undervejs i konkurrencen, fortæller Tor Stubbe.

Teksten fortsætter under billederne.

Springer vi igen frem i tiden til fredag aften – efter præmieoverrækkelsen – ved vi så, at selvom alle elsker Tor Stubbes humør og overskud er det ikke alle, som elsker hans produkter. Faktisk formår han at dele dommerne i to. De som elsker, hvad han gør ved sine smage og dem som ikke kan udstå det. Ved at gå udenom de ”konventionelle” smage af karamel, passion og de øvrige som er normen i disse år, så kommer han med sine egne og spændende smage og selvom nogle dommere belønner ham for at presse citronen, så koster det ham at andre ikke bryder sig om at blive provokeret af nye og anderledes smage.

Som jurypræsident og tidligere vinder af konkurrencen, Frank Hassnoot, fortæller Bager & Konditor på konkurrencens anden dag.

- Det er vigtigt, at man skubber til grænserne og gør konkurrencen og faget større. Men man skal ikke skubbe for hårdt. Nogle gange er det sikre valg det bedste.

Men tilbage til konkurrencens anden dag.

For selvom om Tor Stubbe deler vandene på nogle områder, så samler han dem på ét område. Hans fyldte chokoladebar med hyldeblomst og combucha er så god, at danskeren leverer konkurrencens bedste og kan rejse hjem fra Paris med én præmie i rygsækken. Et fysisk bevis på, at det hårde arbejde han – og holdet bag ham – har lagt i konkurrencen, ikke er gået upåagtet hen.

Nogen ude i verden elsker mere end bare personen Tor. De elsker også hans chokolade.

Dommerne elsker ham også nok til at sende ham videre til konkurrencens tredje dag. Lige meget hvordan det ender med at gå på denne dag vil han altså kunne sige, at han er en af verdens ti bedste til at arbejde med chokolade.

Det er er sådan set ikke den store overraskelse. For Danmark har altid klaret sig godt i konkurrencen til trods for, at det lille kongerige ikke umiddelbart har de finansielle midler, som store nationer som USA, Japan og ikke mindst Frankrig smider efter deres deltagere. Typisk bliver deltagerne her købt fri fra deres job i op til et år og kan koncentrere sig om at udvikle og træne til konkurrencen – en mulighed en dansk deltager ikke har. Tor Stubbe og hans hold har haft fri i en lille måned inden konkurrencen og har derudover gjort brug af store mængder af vennetjenester for at få det hele til at løbe rundt. En ”gæld”, som danskeren kommer til at betale af på de næste par måneder.

Teksten fortsætter under billederne

Det er blevet fredag. Konkurrencens sidste dag.

Nu skal der leveres en frisk kage, hvor alt skal laves fra bunden på stedet. Derudover skal der leveres endnu et skuestykke. Denne gang med udgangspunkt i en kubistisk figur som alle deltagere har fået udleveret på forhånd med ordren: Udsmyk i overensstemmelse med temaet Futropolis.

Og Tor Stubbe arbejder. Hårdt og hurtigt. For han har travlt.
Hans friske kage er nemlig en kompliceret chokoladekage med farvede skaller fyldt med hindbær, hans egen mørke chokolade, kefir, kombucha og meget mere. Det helt toppet med en marengs.

Her er vi så tilbage til det med smagene.

- Jeg har lavet det, jeg kan stå inde for. Det er de smage, jeg synes er spændende og det som rører sig. Det er jo ikke interessant at komme med variationer af de smage, som alle andre laver. Det er ikke mig at gøre sådan, fortæller Tor Stubbe efter præmieoverrækkelsen, hvor det står klart, at han er blevet nummer seks. Slået med ti point af den sydkoreanske deltager på femtepladsen, med Japan på fjerde, USA på tredjepladsen, Frankrig på andenpladsen og altså Schweiz som vinder.

På scenen står en præsentabel kvinde og taler til seerne på Facebook og YouTube om de enkelte vindere af de syv kategorier.

Imens er Tor Stubbe gået ned til sin familie, sit hold og de øvrige danskere. Smilet er stort og han har fået et glas champagne. Nu skal han nyde den kærlighed og respekt, der kommer fra hans nærmeste – og de mange kollegaer, som kommer forbi for at fortælle ham, at han havde vundet deres hjerter med sit smittende humør og sine dristige produkter.

Og så bliver hans navn kaldt fra scenen.
Tor Stubbe har vundet for bedste chokoladebar.

- Tor Stubbe fra Danmark. Kom op på scenen og modtag din pris. Og jeg er sikker på, at vi nu får endnu en hoppende glad Tor at se, siger den præsentable kvinde til manden med præmiechecken.

Det gør hun.

Tor Stubbe springer op på scenen og udfører et kraftspring mens han rækker begge arme i vejret. Publikum jubler og råber hans navn.

Han vandt ikke VM. Men han vandt noget helt andet.

}