Branchekode

DANMARK SKAL TIL VM

17. maj 2019

Hjemme i Danmark står regnen ned i stride strømme, mens landet fejrer Store Bededag med hveder, tandsmør og marmelade.
Men her midt Paris. Få hundrede meter fra den nedbrændte Notre Dame katedral står tre danskere og puster ud. Siri Pallesen, Asger Hansen og Mikkel Hansen har netop arbejdet uafbrudt i konkurrencebageriet i otte timer på at lave baguettes, specialbrød, croissanter, bløddeje og et skuestykke, der mindst skulle være 140 cm. højt.
Det er udtagelseskonkurrence til Coupe de Monde de la Boulangerie – eller VM for bagerlandshold – og det danske bagerlandshold SKAL ende i top tre for at kunne sikre sig en plads ved finalen, der finder sted under Europain-messen i Paris 10. til 13. januar næste år.
Danmark er i pulje med Frankrig, Belgien, Tyskland, Holland og Sverige. Det er med andre ord ikke letvægternationer, der skal besejres før VM-pladsen er hjemme. Det kræver et nærmest fejlfrit forløb og en smule held.

Artiklen fortsætter under billederne.


Uden at være usportslig kan man også tage til takke med andres uheld. For efter små fem timers arbejde bliver svenskerne, som arbejder ved siden af danskerne, ramt af et kæmpe uheld. En af deres tre bagere får et ildebefindende og må forlade bageriet i små ti minutter inden hun kommer tilbage for et par minutter. Hun kollapser igen og denne gang kommer hun ikke tilbage i bageriet, men bliver i stedet fragtet til et nærliggende hospital for nærmere undersøgelse. Kollegaerne fra Sverige skal nu træffe et valg – at få en ny person ind i bageriet og miste alle deres point, eller lade de to resterende arbejde en vis del ud af bukserne og færdiggøre så meget som muligt. Holdet vælger mulighed nummer to og giver den en kæmpe skalle. Uden dog at nå at blive færdige. Holdet ser derfor ud til at være ude af top tre og Danmark har dermed ”kun” to lande, som skal besejres.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bagermester fra Pompei i Ribe, Mikkel Hansen, er træt, da han er færdig med sine specialbrød og baguettes.
- Det var rigtig hårdt denne gang. Selvom vi fik en time længere end normalt, så skulle der virkelig laves meget og omgivelserne er jo ikke som derhjemme, hvor jeg er vant til mere plads, siger han.
Han fortæller også, at det var et problem at konkurrencen blev afholdt i et telt udenfor. Det fik temperaturen til at svinge helt utroligt.
- Rummet var fire grader, da vi gik i gang. Og det gik lidt ud over min surdej, som jeg ikke kunne få til at vokse helt som jeg gerne ville og de er også blevet lidt for lyse, fortæller bagermesteren, som dog på det overordnede plan er ganske tilfreds med sin indsats.
Det samme gælder Asger Hansen, bagermester hos Andersen & Maillard i København. Han var ansvarlig for skuestykket, der med tromme, trompet, harpe og violin skulle indfanget temaet ”Musik i hjertet i dit hjemland” ganske flot.
- Jeg tror ikke, jeg kunne have klaret det bedre, siger han mens han spejder efter en kold cola.
De to gange Hansen har begge været til et utal af internationale konkurrencer før. Men for holdets tredje deltager, Siri Pallesen, lærling hos Halls Bageri i Aalborg er det hendes første store konkurrence ud over Skills hjemme i Danmark.
- Det her er noget helt andet. Fuldstændigt. For her har jeg jo et helt hold, der er afhængige af om jeg gør de godt nok. Ved Skills går det jo kun ud over mig selv, siger debutanten, som stod for de søde og bløde deje ved konkurrencen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nu er det så bare at vente. For selvom danskerne var i konkurrence fredag, så skal de nu vente til mandag før de får nyt om, hvorvidt de er gået videre.
- På den ene side er det rigtig godt, at vi er færdige nu. Men det er stadig utrolig lang tid at vente på afgørelsen. På den anden side er også meget godt, at vi ikke skulle komme torsdag og vente til søndag med at komme i gang, fortæller en utålmodig – og træt Asger Hansen.
Ligesom alle andre måtte han væbne sig med tålmodighed helt til mandag, hvor de tre bedste lande blev meldt ud.
- Vi fik ikke at vide om vi blev nummer et, to eller tre. De tre bedste lande blev nævnt og det var Franktig, Holland og Danmark, fortæller en stolt holdleder, Kasper Hansen få minutter efter at finalepladsen er kommet i hus.
Nu er de næste opgaver for holdet at navigere hjem gennem den parisiske trafik og så skal de ellers gøre klar til at forsvare mesterskabet ved Nordic Cup i september og så VM i Paris til januar.

}