Branchekode

DANMARKS BEDSTE ROMKUGLE DROPPER CHOKOLADEN

1. april 2019

Der kommer nye kugler på disken hos Nørre Aaby Bageri her fra april måned. Godt nok har Carsten Matthiesen fra Nørre Aaby Bageri papir på, at han laver de bedste romkugler i Kongeriget, men nu bliver de berømte romkugler fremover betrukket med en sukkerblanding i stedet for chokolade.
Romkuglerne fra Fyn bliver derfor de seneste ofre for en af de mest komplicerede love i Danmark, nemlig chokoladeafgiften.
- Vi har overtrukket vores romkugler med en god mørk chokolade, men der er en stor risiko for, at vi ved at gøre det har lavet et produkt, der så skal afregnes chokoladeafgift af. Det vil betyde, at hver romkugle skal stige med et par kroner og en undersøgelse blandt mine kunder viser, at det vil de ikke betale ekstra - bare i afgift, fortæller Carsten Matthiesen.
Den kreative bagermester ligger dog ikke på den lade side og han er allerede i gang med at få udviklet en erstatning for chokoladen.
- Danmarks bedste romkugle skal selvfølgelig være luksuriøs. Derfor bliver mine kugler fremover rullet i en karamelliseret sukkerlage bestående af verdens dyreste sukker, Aprilis Stulte Saccharum, som jeg har fundet på Cuba og blandet med ægte rom fra Barbados. Romkuglerne bliver dyppet i massen inden de rulles i kokos, fortæller bagermesteren, der har testet produktet hele marts måned.

Fra april måned i år vil han så langsomt begynde at udfase de traditionelle romkugler og løbende erstatte dem med den nye sukkerdækkede romkugle.
- Det vil nok koste nogle kunder på den korte bane og jeg har også adviseret mine ansatte om, at det er et forsøg, der kan komme til at koste arbejdspladser. Men jeg tør ikke gøre andet, når vi har en afgift, der kan koste mig tusindvis af kroner bare fordi jeg chokoladeovertrækker mit bagværk op til 100 procent, siger Carsten Matthiesen.

Hos Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), der står bag konkurrencen om Danmarks Bedste Romkugle er man kede af, at vinderen må lave opskriften om. Men formand John Jønsson forstår beslutningen.
- Vi havde helst set, at opskriften forblev uændret frem til næste konkurrence, men vi har fuld forståelse for, at når man ikke ved om man ender med at skulle betale afgift af en chokoladeovertrukket romkugle, så må produktet laves om. Og da politikerne ikke lader til at ville ændre loven, så den giver mening, så kan det være nødvendigt for os at fjerne chokoladen fra de kager og wienerbrødsstykker, hvor den ikke er 100 procent nødvendig, siger John Jønsson.

BKD er i øjeblikket i gang med at udarbejde en liste til sine medlemmer, der fortæller hvilke produkter, man med fordel kan fjerne chokoladen fra uden, at det går ud over produktet. Det gælder blandt andet: Træstammer, Studenterbrød, Nat&Dag-snitter, chokoladeboller og lignende.

Ja. Okay. Som de fleste nok har fundet ud af, så er dette her en aprilsnar.
Men! Det kunne være sandt. For Skat vil have næsten 26 kroner i afgift pr. kilo hvis man for eksempelvis overtrækker sit bagværk helt med chokolade. Og det vil koste et par kroner ekstra for en romkugle, hvis ikke reglerne bliver ændrede. Eller hvis ikke bageren/konditoren dropper at dyppe sine romkugler - og lignende - i chokolade.

}