Branchekode

Fakta om uddannelserne

Her har vi sammenfattet de vigtigste ting, du bør vide om uddannelserne til bager og konditor.

Generelt

Navn: Bager og konditor

Type: Erhvervsuddannelse (EUD)

Længde:
 3 år og 6 måneder (gælder for en fuld bager- eller konditoruddannelse)

Specialer: Bager, konditor

Trin 1: Bagværker (2 år)
Speciale: Bager (1 år og 6 måneder)

Speciale: Konditor (1 år og 6 måneder)

Trin 1: afsluttes med en fagprøve

Specialer afsluttes med hver deres svendeprøve.

Adgangskrav: Der er adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået faget:

Naturfag på E-niveau

Du vil i grundforløbet - og inden start på hovedforløbet - få mulighed for at tage følgende certifikater:

  • Almen fødevarehygiejne
  • Førstehjælp på mellemniveau
  • Elementær brandbekæmpelse

For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale.

Din økonomi: SU og elevløn.

Voksenlærling: Skal du i voksenlære, er der masser af forskellige muligheder. Dem kan du lære mere om, hvis du klikker her.

FÆLLES FOR BEGGE UDDANNELSER

Adgangsmuligheder

Kommer du direkte fra folkeskolen skal du på grundforløb 1+2. Er det mere end et år siden, at du stoppede i folkeskolen skal du på grundforløb 2. For at få adgang til hovedforløbet skal du have bestået grundforløbet og naturfag på niveau E.

Ny Mesterlære

Det er også muligt at begynde direkte i virksomheden gennem Ny Mesterlære. Her skal du så lære de kompetencer, som du ellers ville have opnået på grundforløbene.

For at få adgang til hovedforløbet skal du stadig have bestået naturfag på niveau E samt have hygiejnecertifikat, førstehjælpskursus samt brandbekæmpelse. 

Praktikperioder
I praktikperioderne arbejder du praktisk, med alt det du har lært. Du får udvidet din viden og du lærer at fungere i faget og mellem kolleger. Du får efterhånden en vis rutine gennem din praktik. Du arbejder efter en uddannelsesplan, som du laver sammen med praktikstedet.

Du skal selv finde pladsen
Du skal selv finde praktikplads. Der er for tiden gode muligheder for at få praktikplads som bager. Det kan være lidt vanskeligere at finde konditorpraktik, men det lykkes for langt de fleste.

Hvad så hvis jeg ikke kan finde en plads?
Hvis du ikke kan finde en praktikplads som eksempelvis konditor, så overvej om du skulle prøve at søge som bager i stedet. De to fag har rigtigt mange fællestræk, og er du først uddannet bager, kan du ofte lettere få en praktikplads som konditor. Derfor skal du ikke opgive håbet om at få drømmeuddannelsen, men i stedet tænke i alternative veje til at få den.

Praktikstedet skal være godkendt
Et praktiksted skal være godkendt af Det Faglige Fællesudvalg, DFFU.

Praktikpladsen.dk 
På praktikpladsen.dk kan du finde en oversigt over godkendte praktiksteder. Du kan også finde enkelte praktikpladser.

Når du har fundet et praktiksted
Når du har fundet et godkendt praktiksted, skal I indgå en skriftlig uddannelsesaftale, der fungerer som en ansættelseskontrakt.

Sådan kommer du videre!

Hvis du har fået smag for at blive bager eller konditor, kan du ved at følge dette link se, hvordan du kommer videre.

Information om EUX og Voksenlærling

Her finder du yderligere information om EUX og Voksenlærling

EUX: http://www.dffu.dk/?page_id=868

Voksenlærling: http://www.dffu.dk/?page_id=865